Door phishing wordt iemand bewogen om vrijwillig (betaal)gegevens aan een ander te geven. Het gaat hier dus niet om afdreiging. Meestal gebeurt phishing door het verzenden van e-mails waarin het slachtoffer gevraagd wordt om creditcardgegevens, pincodes of andere betaalgegevens terug te sturen. Door zich voor te doen als iemand anders (bijvoorbeeld een bank), hopen de phishers deze gegevens te krijgen. Omdat slachtoffers van phishing de gegevens zonder dwang afgeven, is het soms moeilijk om phishing strafrechtelijk te vervolgen.
Wanneer is phishing strafbaar?
Phishing wordt meestal vervolgd als overtreding van art. 326 Sr (oplichting) en/of art. 225 Sr (valsheid in geschrifte).
Oplichting
In artikel 326 Sr is bepaald dat iemand strafbaar is aan oplichting als hij zichzelf wederrechtelijk bevoordeelt door het:
- aannemen van een valse naam;
- aannemen van een valse hoedanigheid;
- gebruiken van ‘listige kunstgrepen’;
- gebruiken van een ‘samenweefsel van verdichtsels’.
Valsheid in geschrifte
Ook kunnen Phishers worden vervolgd voor overtreding van art. 225 van het Wetboek van Strafrecht, te weten het plegen van valsheid in geschrifte. Het moet dan gaan om het valselijk opmaken van een geschrift met het oogmerk om het als ‘legitiem’ te laten overkomen. Een voorbeeld is het valselijk opmaken van een e-mail waarbij het lijkt dat de afzender van ING of ABN Amro is, terwijl de mail in werkelijkheid door de phisher verstuurd is.
Wat voor straf staat er op phishing?
Op oplichting (art. 326 Sr) staat een maximale gevangenisstraf van vier jaar, of een geldboete van de vijfde categorie.
Een richtlijn van het Openbaar Ministerie bij een alleen opererende dader zonder strafblad voor diefstal van geld vanaf een bankrekening kijkt vooral naar het buitgemaakte geldbedrag. De eis varieert dan van een taakstraf of een gevangenisstraf van een week tot een gevangenisstraf langer dan vijf maanden. Wanneer daadwerkelijk geld is buitgemaakt en sprake is van een georganiseerd verband is het uitgangspunt een gevangenisstraf van drie jaar.
De rechter kan altijd hoger of lager straffen. Bij de beoordeling van uw zaak kunnen wij een betere inschatting van de te verwachten straf(eis) geven.
Wordt u verdacht van phishing?
Indien u verdacht wordt van het uitvoeren van een phishing is het van belang dat u contact opneemt met een deskundige advocaat. Onze advocaten zijn volledig op de hoogte van de wetgeving en techniek die te maken heeft met phishing.
Schakel een deskundige advocaat in
Indien u verdacht wordt van phishing, is het van groot belang om een deskundige advocaat in te schakelen. In een strafzaak over phishing is het namelijk van groot belang dat uw advocaat begrijpt wat er precies is gebeurd, en dat uw advocaat goed kan analyseren welk gedrag wel of niet strafbaar is. Justitie begint in de eerste fase van de strafprocedure al met het verzamelen van belastend bewijs tegen u. Een gespecialiseerde advocaat kan al snel inschatten over welk bewijs er kan worden verzameld en kan daarnaast controleren of justitie zich aan de regels houdt. Daarnaast is het van belang om zo snel mogelijk informatie te krijgen over wat u het beste kunt doen. Stilzitten is namelijk meestal niet de beste optie. Onze advocaten kunnen snel schakelen en helpen bij het verzamelen van ontlastend bewijs en het analyseren van digitale sporen
Bedenk welk bewijs er tegen u kan worden verzameld
Anders dan vele mensen denken, kan justitie wel toegang krijgen tot uw telefoon en laptop (indien deze in beslag zijn genomen). Besef dus goed dat justitie (als ze een huiszoeking bij u hebben gedaan) waarschijnlijk veel informatie heeft. Bedenk welke zaken verdacht zouden kunnen zijn en wat uw verklaring hierover is. Daarbij is het voornamelijk van belang dat u kunt uitleggen waarom u bepaalde zaken hebt gedaan. Het bezoeken van bepaalde websites is bijvoorbeeld in principe al verdacht, maar er zijn tal van situaties waarbij er een goede reden is voor het bezoek van een bepaalde website. Het is van groot belang om dit zo snel mogelijk met een deskundige advocaat te bespreken.
Het strafrecht werkt niet zoals in films
In Nederland worden verdachten niet vrijgesproken vanwege een verkeerd gespelde naam. Als de politie een fout maakt in het onderzoek, wordt de officier van justitie niet meteen niet-ontvankelijk verklaard. Ook illegaal afgetapte telefoongesprekken belanden gewoon in het dossier.
De recherche weet over het algemeen goed waar ze mee bezig is
U kunt ervan uitgaan dat de recherche evenveel weet als u. Zeker bij de teams cybercrime is de recherche vaak goed opgeleid. Daarnaast is hun kennis niet alleen theoretisch. Ze zijn thuis in vele subculturen en jargon. Ze hebben vaak al gelijksoortige zaken behandeld. De recherche herkent bijvoorbeeld een TAILS systeem direct. 12 of 24 woorden op een blaadje worden gewoon als cryptovaluta in beslag genomen. Ze prikken ook vrij eenvoudig door VPN- en VPS-systemen heen. De meeste telefoons worden binnen enkele dagen gebrute-forced.
Indien u bent aangehouden en wordt verhoord, heeft er vaak al tijdenlang onderzoek plaatsgevonden. U kunt daarom beter zwijgen dan een verklaring afleggen waarvan de recherche al weet dat het niet in lijn met de waarheid is.
Het eerste verhoor is vaak bepalend voor de gehele zaak. Ga daarom niet onvoorbereid het verhoor in. Het zonder kennis afleggen van een verklaring kan ervoor zorgen dat u schuldiger lijkt dan u bent.